Pigmentatie
Pigmentvlekken, ouderdomsvlekken of zwangerschapsmasker, het zijn de donkere vlekken op je huid en wordt gevormd door de melanocyten in onze huid.
Functie van deze melanocyten is om pigment te produceren om schadelijke effecten van zonlicht tegen te gaan maar helaas door je huid overmatig bloot en onbeschermd aan de zon te stellen gaat er meer pigment geproduceerd worden dan noodzakelijk. Het pigment hoopt zich dan op en zo ontstaan er vlekken op je huid.
Je huid kan ook donkere verkleuringen vertonen bij verandering in hormonen of wanneer je huid zich heeft hersteld na een wondje of puistje.
Pigmentatie zorgt voor een oneffen huid en kan als vervelend ervaren worden.
Verschil in pigmentatie
Er bestaan verschillende soorten pigmentaties maar deze komen het meeste voor,
- Zwangerschapsmasker (melasma), is een goedaardige huidindicatie wat meestal ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak herkenbaar aan lichte of donkerbruine vlekken op de huid en veroorzaakt door hormonale invloeden zoals zwangerschap en anticonceptiepil.
- Sproeten, dit zijn kleine, lichtbruine vlekjes die voornamelijk voorkomen op het gezicht, schouders en armen. Sproeten verschijnen vooral na blootstelling aan de zon en worden minder zichtbaar in de winter. Zijn volkomen onschuldig
- Ouderdomsvlekken, dit zijn meestal kleine, donkere vlekjes op je huid (vaak gezicht, decolleté en handen) en worden door blootstelling aan de zon veroorzaakt. Ze komen meer voor op middelbare leeftijd.
- Post-inflammatoire hyperpigmentatie, dit zijn grillige gevormde vlekjes die zijn ontstaan na acne, huidirritatie of rond een operatie litteken. Er ontstaat een ontsteking in de huid waar de pigmentcellen zitten, en door deze ontsteking zet de pigmentcellen aan tot de productie van meer pigment. Ook gaan er door de ontsteking pigmentcellen kapot, en komt de inhoud daarvan, de pigmentkorrels, onder de huid te liggen als een soort tatoeage. De diepte ervan is belangrijk, hoe dieper deze zit, hoe moeilijker deze te behandelen zijn.
- Moedervlekken, deze bestaan uit een plaatselijke opeenhoping van pigmentcellen, die zowel in de opperhuid als in de lederhuid kunnen zitten. Ze kunnen in grootte, vorm of kleur nogal van elkaar verschillen. Gemiddeld heeft een volwassenen er zo’n 20 tot 30 maar bij andere kunnen deze talrijk aanwezig zijn. Slechts een aantal van de moedervlekken zijn aanwezig bij de geboorte, de meeste komen in de loop van de jaren erbij
- Melanoom, is meestal groter dan een gewone moedervlek. Belangrijke verschillen zijn dat een melanoom vaak grillig en asymmetrisch zijn van vorm en de pigmentatie is vaak onregelmatig. Een melanoom bestaat uit een woekering van kwaadaardige melanocyten (pigmentcellen)
Bij een melanoom is het van groot belang dat deze in zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt, zodat deze vorm van huidkanker meestal uitstekend te genezen valt. - Zeer belangrijk! Laat altijd je moedervlekken op regelmatige basis nakijken door een dermatoloog of huidarts
Kunnen we pigmentatie behandelen?
Voorkomen is beter dan genezen natuurlijk, gebruik daarom altijd een SPF over je dagcrème.
Mocht je ze wel hebben dan zijn deze ook goed te behandelen met bijvoorbeeld onze behandeling peel en de juiste producten voor thuis.